10 Saker att inte göra i Stockholms Skärgård

16 juni 2024
Aerial Photography Of Calm Body Of Water

Stockholms skärgård är en av Sveriges mest idylliska destinationer med sina tusentals öar, kobbar och skär. Här är det lätt att slappna av och njuta av naturen, men även paradiset har sina regler. Här är 10 saker du absolut inte får göra i Stockholms skärgård om du vill bli en uppskattad gäst och inte den som alla lokalbor undviker.

1. Dumpa Skräp i Naturen

Att kasta skräp i havet eller på öarna är ett stort nej. Skärgården är vacker och ren tack vare att besökare tar sitt ansvar. Ta med dig allt skräp hem eller släng det på avsedda platser. Lämna inga spår, förutom dina fotsteg i sanden.

2. Störa Djurlivet

Stockholms skärgård är hem för många djurarter. Respektera deras hemvist genom att inte störa fågelbon, mata sälar eller jaga efter rådjur. Naturen är ingen zoo – håll avstånd och låt djuren leva ostört.

3. Strunta i Allemansrätten

Allemansrätten är fantastisk, men den kommer med ansvar. Att slå läger precis var som helst, göra upp eld utan att tänka på brandsäkerhet, eller plocka blommor på känsliga platser är inte okej. Lär dig reglerna och respektera naturen.

4. Festa Högljutt på Natten

Ja, skärgården är perfekt för sommarfester, men tänk på dina grannar. Högljudda fester långt in på natten kan förstöra friden för de som kommit för att njuta av lugnet. Håll ljudnivån rimlig och visa respekt för andras nattsömn.

5. Ignorera Båttrafikregler

Att köra båt utan koll på trafikreglerna är både farligt och irriterande för andra. Respektera hastighetsgränser, håll rätt avstånd och undvik att skapa onödiga vågor som kan skada andra båtar och stränder. Ta det lugnt och njut av färden.

6. Ta Över Privat Mark

Bara för att du hittar en perfekt vik betyder det inte att du kan slå dig ner var som helst. Många öar har privata tomter och att klampa in på någons bakgård är inte uppskattat. Håll dig till allmänna områden och respektera privat mark.

7. Glömma Att Titta på Vädret

Vädret i skärgården kan ändras snabbt och att inte vara förberedd kan leda till farliga situationer. Kolla alltid väderprognosen och var beredd på plötsliga förändringar. En solig dag kan snabbt förvandlas till en stormig eftermiddag.

8. Ankra på Fel Platser

Att ankra för nära andra båtar eller på platser där ankare kan skada bottenvegetationen är inte bra. Hitta en lämplig plats där du inte stör andra och där det är säkert för naturen. Visa hänsyn och tänk långsiktigt.

9. Lämna Barnen Utan Uppsyn

Skärgården är full av äventyr, men den kan också vara farlig för små barn. Lämna aldrig barnen utan uppsikt, särskilt nära vatten. En olycka kan hända på några sekunder, så håll alltid koll och var förberedd.

10. Göra Upp Eld På Otrygga Platser

Att göra upp eld är mysigt men kan vara extremt farligt om det inte görs på rätt plats. Undvik att elda nära torr vegetation och använd alltid eldstäder där det är tillåtet. Ha alltid vatten till hands och släck elden ordentligt innan du lämnar platsen.

Genom att undvika dessa misstag kommer du att bidra till att bevara Stockholms skärgårds skönhet och frid. Respektera naturen, de lokala invånarna och andra besökare – så får alla en fantastisk upplevelse!