Street style våren 2024

14 maj 2024
Street style våren 2024

Street style våren 2024 bjuder på en spännande blandning av trender som kombinerar funktionalitet, elegans och kreativitet. En av de mest framträdande stilarna är Gorpcore, en trend som fokuserar på praktiska, friluftsinspirerade kläder. Denna stil är perfekt för det nordiska klimatet och erbjuder både komfort och ett coolt utseende. Tänk dig tekniska jackor, slitstarka byxor och robusta skor som är lika redo för stadens gator som för skogspromenader​​.

En annan viktig trend är Cleanfit, som betonar stilrena och välskräddade plagg med en touch av corporate fashion. Denna stil inkluderar kostymbyxor, skjortor och kjolar som kombineras med mer lekfulla och färgglada accessoarer. Copenhagen girl-stilen, en underkategori av Cleanfit, lyfter fram enkla kläder kombinerade med djärva accessoarer som hårband, mönstrade halsdukar och unika väskor​​.

Bootcut jeans och lösa byxor fortsätter att vara favoriter inom street fashion. Dessa byxor är mångsidiga och kan stylas på många olika sätt för att passa både vardag och fest. Linnekläder, särskilt linnebyxor och linneskjortor, är också populära val för våren och sommaren tack vare deras andningsbara och bekväma egenskaper. Dessa plagg är perfekta för varmare väder och kan enkelt stylas för både avslappnade och mer formella tillfällen​.

Sneakers spelar en central roll i vårens street style, med fokus på både rena, enfärgade modeller och mer uttalade statement-sneakers. Samarbetskollektioner mellan high-end märken och sneakerföretag förväntas också bli stora, vilket ger modeentusiaster möjlighet att uttrycka sin personliga stil på nya och spännande sätt. Retrosneakers och platåsneakers är särskilt trendiga, vilket speglar en fortsatt nostalgi för tidigare decennier inom modet​.

Färgmässigt dominerar jordnära toner, men det finns också en plats för starkare färger som ljusblått, grönt och tjurrött. Dessa färger kan användas för att ge liv åt en outfit och skapa intressanta kontraster. Accessoarer i dessa färger kan också hjälpa till att lyfta en annars enkel look, vilket gör dem till viktiga element i vårens garderob​.

Vad är Gorpcore?

Gorpcore är en mode- och livsstilstrend som hämtar inspiration från friluftsliv och praktiska, funktionella kläder. Namnet kommer från akronymen ”Good Ol’ Raisins and Peanuts,” som är en klassisk trailmix för vandrare och friluftsentusiaster. Trenden handlar om att integrera friluftsutrustning och funktionella plagg i vardagskläder, vilket ger en unik kombination av komfort, hållbarhet och stil.

Funktionella Plagg och Material

Gorpcore fokuserar på kläder och accessoarer som är designade för utomhusbruk. Det inkluderar tekniska jackor, vandringsbyxor, robusta kängor, fleece-tröjor och vattentäta material. Dessa plagg är inte bara praktiska utan också estetiskt tilltalande, vilket gör dem populära i både urbana och naturliga miljöer. Materialen som används är ofta slitstarka och väderbeständiga, som GORE-TEX, ripstop-nylon och fleece.

Typiska Element av Gorpcore

  1. Tekniska Jackor och Skalplagg: Jackor med hög vattentålighet och andningsförmåga, ofta med flera fickor och justerbara funktioner.
  2. Vandringsbyxor och Skidbyxor: Byxor som erbjuder både komfort och skydd, med funktioner som zip-off ben, förstärkta knän och vattentäta material.
  3. Fleece och Isolerande Lager: Fleecejackor och tröjor som håller dig varm samtidigt som de är lätta och andas.
  4. Robusta Kängor och Skor: Skor designade för terräng, inklusive vandringskängor och trail running-skor.
  5. Accessoarer som Ryggsäckar och Mössor: Praktiska och hållbara accessoarer som ryggsäckar med flera fack, och mössor som skyddar mot väder och vind.

Estetik och Kultur

Estetiken inom Gorpcore handlar om att se ut som att man alltid är redo för ett äventyr, oavsett om det är i stadsmiljö eller i vildmarken. Detta inkluderar att mixa och matcha olika friluftsmärken och plagg på ett sätt som ser både funktionellt och stilrent ut. Märken som Patagonia, The North Face, Arc’teryx och Columbia är ofta förknippade med denna stil.

Gorpcore har också en kulturell dimension, där det hyllar en hållbar livsstil och ett nära förhållande till naturen. Det uppmuntrar till att tänka på klädernas praktiska användning och deras miljöpåverkan, vilket resonerar med en växande medvetenhet om hållbarhet inom modeindustrin.

Exempel på Gorpcore-Plagg

  • Patagonia Nano Puff Jacket: En lätt och packbar jacka med bra isolering.
  • The North Face Denali Fleece: En klassisk fleecejacka som kombinerar värme med slitstyrka.
  • Arc’teryx Beta AR Jacket: En skaljacka som erbjuder överlägset väderskydd.

Gorpcore är mer än bara en trend; det är en livsstil som prioriterar funktion, hållbarhet och en nära koppling till naturen. Genom att bära plagg som är både praktiska och stilrena, kan man njuta av det bästa av två världar – både i staden och i vildmarken.

För mer information om Gorpcore och dess inflytande på modevärlden, besök:

Foto Domie Sharpin on Unsplash

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009