Bling exklusiv intervju med Henrik Svan

1 februari 2010
Bling exklusiv intervju med Henrik Svan

För tre-fyra månader sedan, eller om man ska vara riktigt jäklig, förra året – så bestämde vi oss för att göra en intervju med Henrik “Bling” Svan. Det var inget svårt beslut, snarare en självklarhet. En jäkel på skateboard som dessutom är baoss hog på Shelta – mannen är lite som om Streetfashion.se hade varit en person. Jag låter det vara osagt om det är lathet, tidsbrist eller rent ointresse för saker som inte faller honom i smaken för dagen som gjorde att intervjun blev så försenad, men ni kan det här nu – den som väntar på något gott…

Börja med att presentera och berätta lite om dig själv för de som inte känner till dig
Jag heter Henrik Svan kommer från en håla på östkusten som heter Karlskrona men bor numera i Majorna och jobbar på butiken Shelta på Andra Långgatan.

Bling är ett skönt smeknamn, hur fick du det?
Ja hur började det nu igen… Det började när jag flyttade till Göteborg. En polare hörde nån rapper säga bling och kopplade det till mig. Jag varken rappar eller har krimskrams på mig.

Du är en mångsysslare inom scenen – sneakerhead, skejtare och numera baoss hog på Shelta när André har emigrerat – hur har du tid med allt och hur ser prioriteringslistan ut?
Ja prioriteringslistan är inte så lätt att få ihop ibland… Tack o lov har jag en väldigt förstående flickvän som står ut med mitt nörderi och som givetvis alltid är överst på listan. Men eftersom att vara Baws betalar räkningarna så får jag alltid styra det först, sen går det alltid att klämma in lite skate. Gillar ändå att skejta på kvällar och nätter – då får man vara i fred och göra sin grej.

Bling exklusiv intervju med Henrik Svan

Hur länge har du sysslat med streetwear, sneakers och skejt?
Började skejta någon gång i slutet av 80-talet i 8-9 års åldern och då rullade man mest med “mamma modet”; det hon la fram på morgonen-steezen. Sen började basket bli intressant och det var väl då sneakernörderiet började ta fart.
Har streetwear och skejt en naturlig koppling enligt dig?

Ja det tycker jag definitivt. Streetwear och skateboard är tajta som Batman & Robin, som Ike & Tina, som Alkisar & Stigbergstorget eller som kyl & frys. Ja du vet, tajt som förra årets badbyxor.

Bling exklusiv intervju med Henrik Svan

Vad kan vi förvänta oss i framtiden av Shelta nu när du styr båten?
En hel del! Vi planerar en ombyggnad på Andra Långgatan-butiken där vi även kommer ta in skateboards och hardware. Det kommer dyka upp massa nya märken som: Nike SB, In4mation, Black Scale, AtAt, Semester, Cons, 10 Deep, Western Edition, The Quiet Life, HUF, Adidas Skateboarding och Madison för att nämna några.

Bling exklusiv intervju med Henrik Svan

Berätta lite mer om Madison Skateboards
Madison
 är ett skateboardföretag startat av Ante Ossiansson på Swedun Productions i Stockholm där jag är en av teamåkarna.

Hur ser scenen ut för Göteborgs skejtare respektive streetwear/sneakerheads? Vilka är up and coming, vad sker framöver, märken att uppmärksamma etc?
Göteborgs skateboardscen ser bättre ut än på länge med massa nya parker som ploppar upp runt om. Vad det gäller sneakerskallescenen så stöter man på mer och mer roliga sneakers på folks fötter vilket är kul. Håll ett extra öga på Norse Projects och Fillet Inc under 2010.

Varför är Svarten alltid ute på resande fot?
Ja du… Det vet han nog inte ens själv. Han har alltid nåt galet projekt på g. Minns en gång när vi var på väg ut för att skejta, då skulle han bara sladda in till Frölunda Torg (vilket var åt helt fel håll) för att plocka upp delar till en espressomaskin. Tror vi satt där och väntade i evigheter – tillslut kom det en dude i träningsoverall a´ la Tjeckoslovakien ‘82 och lämnade lite kaffemaskindelar i en plastpåse. Han köpte 3 kaffemaskiner den veckan.

Bling exklusiv intervju med Henrik Svan

Tyvärr gick ju PTNC i graven härom månaden, och de var ju trots allt en av dina sponsorer – blir det någon ny butikssponsor nu? Still 2 Hood 2 Be Hollywood?
Ska skicka ett “sponsor me tape” till Shelta.

Vilka är dina övriga sponsorer och hur känner du inför dem?
Har samlat ihop dom flesta under Sweduns tak. Diamond Supply Co. Ace Truck MFG och Madison Skateboards och det känns bra. Danijel flowar mig med Nike SB och han vet vilken nörd jag är så man får alltid smarriga pjucks från honom, ibland för smarriga för att skejta i… Det är väl enda nackdelen.

Eftersom du är både skejtare och sneaker-älskare får du avsluta med att nämna Top 3 Kicks and Tricks…
Ok.Top 3 Kicks: Dunk lowDunk MidDunk High. Äh fan jag vet inte det beror på humör..
Top 3 Tricks: Dagsformen avgör

Bilderna i intervjun är tagna av Jonas Mossberg.

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009