Eight at Eight – Sneakers i musik pt1

22 januari 2019

Det är intressant att dyka ner i hur sneakers har blivit en oumbärlig del av musikscenen, särskilt inom genrer som hiphop och R&B. Denna relation började ta form på 1970- och 80-talen, en tid då streetwear och musikkulturen började sammanflätas.

Under 70-talet var sneakers främst en symbol för sportprestation, men detta ändrades när hiphopkulturen började växa i New Yorks stadsdelar. Sneakers blev en central del av hiphopparens outfit, ofta kombinerat med vida byxor och stora t-shirts eller huvtröjor. Det var inte bara klädstilen som var viktig, utan även vilken typ av sneakers man bar. Många artister och grupper, som Run-D.M.C. med sin ikoniska låt ”My Adidas”, började öppet visa sitt stöd för specifika sneakersmärken, vilket ledde till att dessa märken blev en integrerad del av hiphopkulturen.

Under 80- och 90-talen fortsatte denna trend, och vi såg en ökning av samarbeten mellan musikartister och stora sneakersmärken. Dessa samarbeten var inte bara kommersiella framgångar, utan också kulturella markörer som visade på sneakersens betydelse inom musikscenen. Sneakers började symbolisera mer än bara stil; de blev uttryck för identitet, tillhörighet och kulturell ställning.

I modern tid har relationen mellan sneakers och musik blivit ännu starkare. Sneakers är inte bara en modeaccessoar för artister, utan en nödvändig del av deras image och varumärke. Artister som Kanye West och Pharrell Williams har tagit denna relation till nya höjder genom sina egna sneakerskollektioner, vilket ytterligare cementerar sneakers som en oumbärlig del av musik- och modevärlden.