Streetfashion x DJ Black Moose – Exklusiv Intervju

24 april 2011
Streetfashion x DJ Black Moose – Exklusiv Intervju

Pa Musa Jallow, eller som ni kanske känner honom, DJ Black Moose, är i dagsläget ett av Sveriges hetaste DJ namn. Han är den personifierade framgångssagan vad det gäller att komma från ett gatuliv, till en tid i frihetsberövad miljö, till att idag jobba hårdare än någonsin och verkligen känna av tyngden i dom små sakerna i livet. Han är uppvuxen i Västerås, till tonerna av lokala akter som bland annat Looptroop och Fronda, började han DJ’a på den lokala fritidsgården tillsammans med en god vän och fann då intresset för vad som idag är hans yrke. Som DJ har han gjort sig ett namn och han är för tillfället Ken Rings officiella DJ, samt jobbar han även tätt med Whiteboyfresh och sitt label, OneLife Publishing. Han är en ärlig och rätt fram person som inte verkar ta något för givet. Han lever hiphop, han äter hiphop, han… ja, ni hajar kanske? Hiphop startade med en DJ, glöm inte det!

För de som inte redan vet, vem är DJ Black Moose?
Jag är en ödmjuk och mycket målinriktad kille som älskar musik. Jag vet att ingenting kommer gratis, och jag är redo att kämpa för att lyckas och nå alla mina mål i livet.

Var är du uppvuxen?
Jag är född och uppvuxen i Västerås! Vallby heter området där jag kommer ifrån. Mycket invandrare från olika länder men mest Syrianer. Det var dem jag växte upp med, och svenskar såklart.

Hur kom du i kontakt med musiken, och främst då som DJ?
Min pappa var DJ under hela min uppväxt och på så sätt blev det naturligt för mig att gå i hans fotspår. Jag är DJ!

Har du någon förebild, någon du ser upp till?
Min förebild skulle nog vara min pappa, eftersom han lärt mig allt, men annars så säger jag DJ WHOO KID!

Varför blev det just hiphop då? En DJ kan ju spela allt egentligen…
Västerås är en hiphop-stad, om jag själv får säga det själv. Nej, men seriöst Looptroop, Fronda, MindKaos, Chillywhite och Boubytrap, en gammal hiphop-grupp som sen splittrades. Så det var mycket hiphop events när jag var 5-6 år gammal. Hur allt började var att jag och min bästa vän Mikael ”Low-B” Blomqvist chillade hela tiden på fritidsgården, fast vi jämnt blev utslängda pga vår unga åler. Vi ville så gärna vara inne i replokalen och sjunga, spela trummor, men vi fick fan inte. Det enda jag kunde göra var att öva på pappas DJ-grejer hemma men det räckte inte till tyckte jag. Då sa Micke, jag kan rappa så kan du vara min DJ? Jag sa, javisst fett! När man tänker tillbaka så var vi bara 6 år gamla. Jag och Micke gick på ett fritids som låg nära vårt bostadsområde och en dag så såg vi en man som satt i köket när jag och Micke kom in efter att vi sagt hej då till våra mammor. Mannen satt och trummade på köksbordet och lyssnade på reggae. Vi gick fram och sa, “Hej vem e du?”. Mats heter jag, för att göra de hela kort. Mats Pettersson är en gammal trummis och producent i Västerås och han var våran fritidsledare, han lärde oss allt inom musik. Vi spelade även in Mickes första rap-låt och mitt första mixtape. Taktkänslan för att beat-mixa hade jag redan som 10 åring! Mats köpte in DJ-saker och så hade pappa sina hemma men jag fick inte alltid röra farsans för han va rädd att jag skulle förstöra nålarna på skivspelarna. Än idag så är min pappa DJ och är nästan 70 år! Tänk er han, spelar dancehall. Än idag så rappar Micke också. Han är grym. Mats jobbar kvar i fritidsgården än idag, och det har hänt att jag blivit bokad av han för att komma tillbaka till hooden och säga hej till de yngre som också vill komma nån vart. Varför det blev hiphop? Jag dog, och dör, en idag för Kriss Kross! Min pappa gillade hiphop musik också. Hehe, det är sant som du säger Tobias, en DJ kan ju spela allt, men Moose gillar inte att spela allt, hahahahah.

Hur kom du i kontakt med Ken Ring, Whiteboyfresh och OneLife Publishing?
Ken känner min storebror, och vi har gemensamma vänner sedan tidigare. Sen, i samband med att jag hade suttit av mitt fängelsestraff, så ville jag fokusera på DJ:andet och blev då erbjuden att följa med på Ken Rings turné som test-DJ för BB. Efter vår första soundcheck erbjöd Ken mig att bli hans officiella DJ. Jag känner CarlThomas King, som är grundaren av Whiteboyfresh, sen tidigare och i samband med att jag släppte Kens mixtapes så blev jag erbjuden att släppa dom genom Whiteboyfresh och på så sätt få fler nerladdningar och bättre spridning av mina mixtapes, One Life kontaktade mig, via gemensamma kollegor, då de hört att jag verkligen ville komma igång igen som DJ och trodde att de kunde hjälpa mig med bokningar och promotion.

Så har fängelsestraffet förändrat dig något?
Självklart har fängelsestraffet påverkat mig. Nu uppskattar man en del saker som man inte gjorde innan man åkte in, tex långa promenader, träffa nära och kära, träna när man vill, gå tlll sängs när man vill. Vissa gånger jag pratade med en annan vän i telefon så sa han “Ah, ikväll ska spinna skivor på Layer Cake, synd att du inte kunde vara med o lira”. Då blev man nästan stum och ville lägga på i hans öra! Vissa dagar så kunde man vakna upp i cellen och bara tänka, shit nu måste jag fan ta tag i mitt liv, och det jag är duktigt på. Men jag hade jävligt tur som fick hjälp och stöd från min underbara syster och min fru! Även av mamma, pappa, storebröderna, kusinerna, bröder. Jag valde och sätta allt annat åt sidan och lägga fokus på musik, fotboll, familjen, frugan, och när jag väl la allt åt sidan så öppnades många dörrar för mig, en av dom var Ken Ring. Än idag har jag inte fattat att jag är DJ för Sveriges största rappare, som släppt 10 album och som synts överallt i media och TV. 1998, var Ken Rings första besök i Västerås, och det var fullt med folk. Jag minns att jag sprang fram och fråga efter hans namnteckning och han skratta. Han hade precis släppt “Eld O Djupa Vatten”. Idag, år 2011, är jag hans DJ! Så nu jobbar jag stenhårt varje dag med musiken, tränar in Kens shower, lägger in olika cuts, kommer på nya ideer för hans shower. Jag brukar fan sova i studion. Så yes, tiden på kåken har gjort stora förändringar i mitt liv.

Har du jobbat tätt med någon annan artist innan, som officiell DJ?
Bara mina barndomsvänner i Västerås men ingen i samma kaliber som Ken Ring.

Hur tycker du DJ-gamet har förändrats? Gillar du den nya Serato-generationen?
Ska jag vara ärlig så saknar jag CD-skivorna, men jag tycker att Seraton är ett bra alternativ då det går enklare att hitta rätt låtar. Jag bryr mig inte om hur folk DJ’ar så länge dom underhåller folket och sköter sitt jobb som DJ och faktiskt ser till att få igång festen.

Har du någon synpunkt om svensk hiphop? Gillar du vad som finns ute nu?
Jag älskar svensk hiphop, men jag tycker också att vissa rappare är riktigt keffa. Dom kan lätt sitta och snacka skit om en, och samtidigt krama om en när man får syn på dem i stan eller på turné. Jag avskyr ingen, men det finns säkert folk som avskyr mig, och vill dem nått, they know were to find me! Som jag sa tidigare, många gillar och prata mycket skit men när det kommer till kritan och göra upp som två män bangar dom. Jag gillar allt som finns där ute, eller nästan allt (hahahaha), Ken Ring, och verkligen en stor shout out till BB och Ison & Fille, och så får man fan inte glömma min nya idol Alex, sveriges hetaste RNB-stjärna. Vänta bara tills hans skiva släpps!

Det har börjat dyka upp lite mixtapes, bland annat Kiprono, Soundclap 7 och 8. Är detta nått vi får se mer av?
Ja, det kommer fler mixtapes i Soundclap-serien, självklart kommer även Ken släppa fler personliga mixtapes. Det ni kommer att se mest utav är dock våra veckosläpp med tema-mixtapes från Whiteboyfresh.

Slutligen, har du något att tillägga? Säg vad du vill.
Det har varit en stor inspiration att gå från gatuskit till att faktiskt vara på god väg att nå sina drömmar. När man satt bakom galler och brevväxlade med familj och vänner så förväntade jag mig inte att jag skulle få allt detta stöd och kunna lyckas med att komma så långt på vägen att uppfylla mina drömmar.
Jag vill även tacka Jordbro Family och min älskade kusin Rudeboy, Sabrina Jallow, Karl Champ, CarlThomas King, Irini Dogias, Ken Ring, Tommy Tee, Joel, Isak, David, Flatline, Silence och Arazoo.