A Bathing Ape

22 januari 2024
A Bathing Ape

Skapandet av en Kulturikon

1993 markerade början på en era inom streetwear med öppnandet av ”Nowhere”, en liten butik i Harajuku, Tokyo, av Tomoaki ”Nigo” Nagao. Inspirerad av amerikansk hiphopkultur och med en passion för lekfull design, skapade Nigo ett varumärke som snabbt blev en kultfavorit bland Japans ungdom. Det var inte bara kläderna som gjorde BAPE till en framgång, utan också den unika kultur och gemenskap som varumärket byggde.

År 2002 släpptes BAPESTA-sneakern, en färgglad och djärv tolkning av klassiska amerikanska sneakers som blev en ögonblicklig framgång. Denna framgång följdes av lanseringen av den ikoniska Shark Hoodie, en design som idag är synonym med streetwear och som har burits av allt från hiphopstjärnor till skateboardåkare. Dessa produkter cementerade BAPE som en ledare inom streetwear och introducerade varumärket till en global publik.

BAPE är känt för sina samarbeten, och varje nytt projekt är en mötesplats för olika stilar och kulturer. Från samarbetet med Adidas till Supreme, har dessa projekt inte bara gett upphov till några av de mest eftertraktade plaggen inom streetwear, men också visat hur BAPE alltid strävar efter att utvecklas och engagera sig i nya, kreativa dialoger.

Från Shark Hoodies till BAPESTA sneakers, vissa plagg har blivit mer än bara kläder; de är symboler för en kulturell rörelse. Dessa plagg bär på en historia av innovation och kulturell påverkan som fortsätter att inspirera nya generationer av streetwear-entusiaster.

BAPE’s Genombrott

1993 – 2000: Från Butik till Kultstatus

 • 1993: Öppnandet av ”Nowhere”, den första BAPE-butiken, tillsammans med Jun Takahashi.
 • 1997: Lanseringen av den ikoniska ”Shark Hoodie”, som blir en signaturprodukt.
 • 1999: Expansionen utanför Japan, öppnandet av butiker i Hongkong och Taiwan.

BAPE’s Guldålder

2000 – 2011: Global Expansion och Hype

 • 2002: BAPE lanserar sin första sneaker, ”BAPESTA”, som snabbt blir en streetwear-ikon.
 • 2005: Samarbeten med globala varumärken och artister, inklusive Pharrell Williams och Kanye West.
 • 2006: Öppnandet av en flaggskeppsbutik i New York City, vilket cementerar BAPE’s status internationellt.

Post-Nigo Era

När Nigo lämnade BAPE 2011 och sålde det till Hongkongbaserade IT Group, inträdde varumärket i en ny fas. Denna era präglades av global expansion och introduktionen av nya designspråk. Trots förändringen i ledarskap, lyckades BAPE fortsätta sin tillväxt och behålla sin relevans inom streetwear genom att ständigt innovera och anpassa sig till föränderliga modetrender.

 • 2011 – 2023: Försäljning och Expansion Under Nya Ägare
 • 2011: Nigo säljer BAPE till IT Group, vilket markerar början på en ny era.
 • 2015: Expansionen fortsätter med nya butiker i Europa och Nordamerika.
 • 2020: BAPE firar sin 27:e årsdag med globala evenemang och begränsade samarbeten.

BAPE 2024

2024 ser vi ett BAPE som fortsätter att vara i framkant av streetwear. Med nya initiativ inom hållbarhet och teknologi förblir de relevanta i en allt mer miljömedveten värld. BAPE fortsätter att experimentera med innovativa material och design, samtidigt som de bevarar sin distinkta estetik som har gjort dem till en ikon.

BAPEs bästa collabs

 1. BAPE x Adidas
 2. BAPE x Supreme
 3. BAPE x Pharrell (Billionaire Boys Club)
 4. BAPE x Stüssy
 5. BAPE x Pepsi

Populäraste BAPE-släppen

 1. Shark Hoodie
 2. BAPESTA Sneakers
 3. Camo Shorts
 4. 1st Camo Shark Face Tee
 5. BAPE x Coca-Cola Capsule Collection

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009