Streetfashion.se Locals Apparel exklusiv intervju

23 januari 2010
Streetfashion.se Locals Apparel exklusiv intervju

Jag är ett genuint fan av oldschool-kultur; vare sig det är skate eller tatueringar vi talar om, så har själva känslan av något genuint oldschool en fast plats i mitt hjärta helt enkelt. Många märken har försökt profitera på den typiska grafiska profilen som många associerar till när de tänker på oldschool-motiv och grafik – men få, om någon, lyckas. Anledningarna är nästan alltid desamma, de saknar hjärta, passion och genuin kärlek till den livsstil och kultur de försöker imitera och profitera på. Med sann DIY-känsla och ett genuint passionerat intresse i vad som format märket till vad det är idag, står Locals tryggt på toppen av Sveriges bidrag till oldschool-traditionen. Med ena foten i skate, surf och custom-kultur och den andra i musiken från samma genrer är Locals helt klart ett märke att hålla ögonen på. Ett utmärkt sätt att börja på är att läsa intervjun vi gjort med Locals grundare Johan!

Vi börjar med den obligatoriska bakgrundshistorien – Hur kom Locals till liv och varför?

Tanken på att skapa ett eget klädmärke är något som har legat och värkt i mig i många år. Sen långt tillbaka på den tiden då man hängde ute med polarna och byggde rackliga ramper som vi skejtade på tills det var så mörkt att man inte kunde se handen framför sig, sen gick man hem till pojkrummet och drömde sig bort i en mailorder-katalog man kommit över från nån skatedistribution. (det här var tiden innan det fanns något som kallades internet). Där någonstans föddes mitt grafiska intresse, skateboardbranschen har alltid knutit till sig duktiga konstnärer och designers vilket inspirerade mig… 

Kombinationen skateboard och grafisk form har sedan tagit mig på en slingrande väg dit jag är idag. Efter år som grafisk formgivare/webbdesigner inom skateindustrin och reklambranschen kom jag i kontakt med grabbarna på Foureleven som trodde på min idé med Locals och ville sälja märket i sin butik. Det är mycket tack vare deras support som de idéer jag gått och burit på till slut hamnade på en screentrycksram. Sen har många andra bra butiker hakat på, vilket jag är grymt tacksam för. Märket är en ventil för mig där jag kan få utlopp för mina egna personliga designidéer. Namnet Locals är bl.a. en hyllning till de kompisar jag växte upp med. Man ska känna sig som en Local när man köper ett av mina plagg, förhoppningsvis kan en liten del av den där sköna gemenskapskänslan följa med i kläderna.

Inspirationen från Kalifornien och dess custom-, skate- och surfkultur skiner igenom starkt i märket och era kollektioner – hur är din egna relation till dessa subkulturer?

Jag verkligen älskar de här kulturerna och det är den känslan jag vill förmedla i kläderna. Jag har alltid åkt skateboard, snowboard och wakeboard och intresset för olika typer av ”actionsporter” kommer jag alltid ha med mig. Custom kulturen ligger också varmt om hjärtat och jag brukar dra runt på olika bilträffar både i Sverige och USA.

Streetfashion.se x Locals Apparel   Exklusiv intervju locals03

Jag är ett stort fan av märken som stödjer eldsjälar med sina produkter och sitt varumärke, Locals är inget undantag när det kommer till detta – berätta lite om vilka ni stödjer och varför ni stödjer just dem? Och vart är skateteamet?

Ja det är ju lite av hela Locals idén, att man är en grupp människor som sammanförs genom sitt gemensamma intresse och att man brinner för något. Jag själv brinner för det jag gör och då vill jag stötta dem som brinner för sin sak. Det är en salig blandning av folk, allt från punkband till designers. Det handlar inte alltid om vad de gör utan hur de gör det, med hjärta och engagemang. Det är en mycket bra fråga, varför inget skateteam… Support av skateboardåkare är på gång faktiskt… Jag letar ju efter åkare som kan representera märket på rätt sätt.
 
Det finns uppenbara kopplingar till många märken, kulturer och stilar när det kommer till Locals designspråk – Jag tänker rent spontant på Black Flag, Thrasher Magazine och tidiga Santa Cruz – så vad inspirerar dig när du skapar för Locals? Är andra märken influenser eller är andra ting viktigare, såsom musik, händelser osv?

Ja kopplingarna är inget att sticka under stolen med. Jag inspireras mycket av det som varit, gamla punkband, skategrafik, bilkultur. Jag vill ta vara på något som jag kan se hos många oldschoolmärken, grafisk form till punkband m.m. Det genuina, man ser att någon lagt tid och energi på något för att de gillar det, det är inget de slängt ihop på 5 minuter för att de vet att de sitter på ett bra varumärke och kan tjäna pengar på vad som helst. Jag vill bygga vidare på en tradition som dessa märken, band m.m. du nämner varit med och startat. Jag låter mig inspireras av det jag själv gillar, lånar kanske lite från något klassiskt, men i slutändan ska det alltid kännas Locals.
 
Hur ser du på  tatueringstrenden som varit påtaglig de senaste åren? Dokusåpor och märken som Ed Hardy har tagit vad som var underground och gjort det mainstream – alltså, hur påverkar det ett märke som Locals? Hur skall Locals hålla sig borta från att få en smutsig trendstämpel över sig – eller vill man kanske profitera på hela cirkusen medan det fortfarande går?

Jag gör Locals för att jag tycker det är så sjukt roligt och skulle jag göra det för att bli rik, så skulle jag nog valt en helt annan typ av inriktning på  märket. För mig är det viktigt att sälja kläderna i rätt butiker, synas i rätt media och supporta bra människor. Det här är något jag gör med hjärtat och jag hoppas att den känslan ska komma fram i märket.
Jag hoppas verkligen att jag kommer slippa se Ed Hardy och Locals i samma rum haha.

När det kommer till streetwear, så är termen numer så vag att ingen kan säga vad som är rätt eller fel – däremot är den högst personlig, så hur ser du själv på begreppet streetwear? Går Locals plagg ihop med limiterade sneakers och designertoys, om du förstår vad jag menar?För mig är streetwear-märken något som kommer från gatan, de är ofta ett uttryck för olika subkulturer. Det är ju på det viset som Locals föddes, ur mina intressen för skateboard, bilar och musik bl.a. Jag tycker absolut att Locals skulle funka med ett par limiterade sneakers, man ska alltid vara öppen för nya idéer. Så alla skomärken där ute, hör av er så gör vi en Locals-sneaker…

Slutligen – Hur ser framtiden ut för Locals? Vad kan vi vänta oss och vart ser du själv att märket hamnar?

Jag ser att det finns ett stort intresse för Locals som märke och jag kommer fortsätta utveckla märket, med nya plagg, nya grafiker och samarbeten med andra spännande varumärken. Locals kommer växa i sin egen takt och jag har målet att det ska bli ett märke att räkna med… Jag tror att 2010 kommer bli ett riktigt kul och bra år för Locals!

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009