Streetfashion träffar IKNW för ett gött snack

6 april 2015
Streetfashion träffar IKNW för ett gött snack

I och med att IKNW nyligen släppte sin vårkollektion, tillika första kollektion, passade det utmärkt att hooka upp med Sara som ligger bakom märket för att nosa reda på mer om det nystartade göteborgsmärket och dess inriktning på hållbart mode och grafisk design.

Med intervjufrågorna i ena handen och google maps i andra hittade jag fram till IKNW´s högkvarter. Det vill säga Saras lägenhet på Hisingen. Då jag kontaktade henne ang intervju bjöd hon hem mig utan att tveka, ”då får du se kontoret och lagret på samma gång” skrattade hon fram. Vi slog oss ner i hennes soffa bland staplar av kartonger och klädräcken och satte igång.

Först och främst-  hur ska IKNW uttalas och vad kommer namnet ifrån?
Hahaha… Det uttalas I Know. Det är bara o:et so är borttaget, men det såg bättre ut så. Det var jag och en kompis som brainstormade fram det. Det handlar om att vara medveten om sin egen påverkan. Att kläder inte bara är mode, det är en livsstil och då är det viktigt att tänka efter en extra gång vilken impact man själv kan göra för att göra världen lite bättre.

Logotypen som används är en sankofa symbol. En afrikansk symbol som står för att man tar med sig det som var bra i det förflutna till nuet för att med hjälp av kunskap göra en positiv utveckling. Typ lära sig av sina misstag…

IKNW såg dagens ljus i september förra året – vad var grunden bakom?

Jag har alltid velat starta ett eget märke. Jag pluggade i Australien i 3 år, ”Applied Science in Fashion” eller vad det nu hette, nåt sånt flashigt i alla fall haha… Sen jobbade jag där med mönsterkonstruktion och som designassistent i några år. Därefter flyttade jag till Sverige igen och började på Pelle P i Göteborg (fokus på seglarkläder reds.anm) där jag jobbade med produktionen kring de funktionella kläderna. Jag lärde mig jättemycket därifrån vilket är till stor hjälp idag. För ca 1 år sedan kände jag mig redo att starta mitt egna.

Att jag skulle arbeta med miljövänliga material och hållbart mode var en självklarhet redan från start. IKNW är mitt sätt att försöka kombinera mina två intressen mode och naturen, jag vill inte att det ena ska utesluta det andra, vilket det tyvärr ofta gör. Jag försöker få dem att synka.
Berätta mer om hur du tänker och arbetar kring hållbart mode.

Jag ville som sagt för ihop naturen och modeindustrin och få dem att funka. Jag ser det som mitt ansvar inom modeindustrin att arbeta miljömedvetet. Produktionen ligger i Kina och jag har varit och hälsat på i fabriken och sett hur det ser ut och att det är okej arbetsförhållanden. Såna saker är viktiga för mig. Men helst skulle jag vilja att produktionen låg närmre så det inte blir så lång frakt. Det är något jag kommer att titta mer på i framtiden.

Det är 100% bomull i alla T-shirtar och Sweatshirts och jag arbetar hela tiden med att hitta fler miljövänliga material och alternativ. Tyvärr är det svårt att vara så miljövänlig som man vill när man är ett litet märke, det blir dyrt eftersom jag inte har möjlighet att producera så stora kvantiteter.

Sen undviker jag print som är dåliga för miljön, t e x gummi. Använder istället rätt tryckmaterial och att det trycks på rätt sätt. Jag tänker även på smådetaljerna som att etiketter och detaljer ska vara bättre miljöalternativ.
Berätta om Lookbooken till vårkollektionen.

Den fotades på King Georg, en svartklubb på en bakgård i Sandarna. Litet och mörkt så inte helt lätt men det var jättekul! Jag hade frågat gruppen Bob Village och Habib i Beatslingers (medlemmar ur Göteborgsbaserade hip-hop kollektivet The Order. reds.anm) om de ville vara med som modeller, vilket de ville. Jättesköna killar!

Jag fick sy en custom-made skjorta till Habib för ingen jag hade passade honom… Det är svårt med storlekar, särskilt när jag vill att det ska vara unisex. Men vårkollektionen är de 6 plagg som finns med i Lookbooken i alla fall. Det är de som finns i lager, i lådorna där… (skrattar och pekar på stapeln av lådor i hörnet) sen händer det ju att jag lägger upp nån bild på Facebook och Instagram på något plagg jag bara har en eller några av, när jag testat något. Jag provar mig fram med olika plagg och vill ju visa upp vad jag har.

Egentligen vill jag slopa det här med säsongsbetonade kollektioner. Jag vill skapa snygga kläder som funkar året runt, år efter år. Jag gillar inte hur det fungerar nu, att kläder skapas för en säsong för att sedan kastas bort och köpa nytt inför nästa säsong. Det är svårt dock för återförsäljarna vill ha säsongsbetonade kollektioner för det fungerar just bättre för få folk att köpa mer.

Kollektionen har ju en tydlig röd tråd i den grafiska designen – hur tänker du när du skapar design för de olika plaggen?

Designen kommer från mig och massvis med timmar framför Illustrator. Jag sitter ibland i evigheter för att få det exakt så som jag vill. Inspirationen kommer från allt omkring mig. I alla situationer och miljöer jag befinner mig i. Jag ser någonting som intresserar mig och sen spinner jag vidare på det.

Helt ärligt är det inte så att mönstret har någon djupare budskap eller nåt sånt. Ett snyggt mönster är ett snyggt mönster. Jag tycker mycket i modeindustrin är lite för pretto och att det ska vara så speciellt. Folk vill väl höra sånt kanske.

Jag vill att kläderna ska utstråla fräsch streetwear, det ska inte se flummigt ut bara för att jag arbetar med organiska material. Det ska se fräscht ut. Många gånger när det handlar om ekologiskt bomull och hållbart mode blir det lätt lite hippieaktigt i typ brunt, beige och orange. Det ska liksom inte se miljövänligt ut. Typ som Nudie.

De arbetar jättemycket med miljön samtidigt som deras kläder är riktigt fräscha. De har verkligen lyckats kombinera det. Sen tycker jag att det är väldigt viktigt med kvalité. Det ska både kännas och synas. Varenda detalj är viktig. Till exempel måste jag ändra om flärparna på regnjackan jag arbetar med nu, de håller inte. Det är inte okej.

Samma sak är det med 5-panel kepsarna. Jag hade velat få med dem i vårkollektionen men de håller inte standard. Jag behöver hitta en bra tillverkare för dom. Jag har högre krav och det ska synas i det jag gör. Jag vill kunna göra något som jag kan stå för.
Man ser ju stjärnskottet inom svensk hiphop, Rosh reppa IKNW – hur kommer det sig?

Jag tycker Rosh är en intressant och inspirerande person så jag tog kontakt med henne via Facebook. Kändes som hon passade IKNW. Hon gillade kläderna och idén bakom och det är kul att se att hon använder kläderna så mycket. Vi har fortfarande kontakt. Hon är grym!

Hur ser framtiden ut för IKNW?
Just nu handlar det ju om att marknadsföra mig och skapa ett större kontaktnät. IKNW säljs på Tjallamalla i Malmö och en butik i Falun som heter Act, men även i webshopen såklart. Jag jobbar just nu på att få in IKNW på de större butikerna inom streetwear.

Framförallt hoppas jag ju på Shelta eftersom det är en Göteborgsbutik, hade ju varit kul med lite ”Support your local brand” typ. Jag vill ju komma in mer på marknaden, lyssna in den för att veta hur jag ska fortsätta för att växa. Jag vill fokusera mest på T-shirtar, crewnecks och hoodies.

Men jag håller ändå på med en regnjacka, cardigan och kepsar och lite sånt. Vi får se hur det blir. Sen har jag ju ett ständigt pågående arbete att kunna använda fler organiska material, bl a letar jag nu efter att hitta bra stickat organisk bomull. Jag vill även hitta miljövänliga alternativ till att ha färg i kläderna så att kläderna kan vara mer färgglada. Jag gillar färg.

Eftersom jag har sneglat på klädhästen med alla kläderna på en stund nu tycker jag att vi avrundar intervjun här så att jag får kolla närmre på dem – tack för att du tog dig tid och för din gästvänlighet!
Tack själv! Det var jättekul. Ja självklart får du kolla och prova kläderna som hänger där. Jag ska ta fram…..

Sara går bort till klädräcket och fortsätter prata om och visa upp kläderna som hänger där. Jag stänger av inspelningen och hänger på. Efter ett tag är jag på väg hemåt. Stolt över T-shirten jag fått med mig och stolt över att IKNW kommer från samma stad som jag.

Kolla in bilderna från Lookbooken nedan och klicka in dig på IKNW´s hemsida för shopping.

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009