Streetfashion.se x Talib Kweli exklusiv intervju

10 februari 2010
Streetfashion.se x Talib Kweli exklusiv intervju

Talib Kweli har i skrivande stund avslutat sin konsertsvit i vårt kalla land. Spelningar har varit fantastiska och det är ruggigt kul att en så bra artist väljer att besöka Sverige. Det var en självklarhet att åtminstone en av hans spelningar skulle besökas, men målet var också att få göra en intervju med mannen i fråga. Efter en herrans massa telefonsamtal åt både det ena och andra hållet blev det i allra sista minuten klart att vi på Streetfashion.se skulle få göra en intervju med Talib Kweli efter hans konsert på Trädgårn i Göteborg. Carl Kamm och Tubbs fick bli fältagenter för detta uppdrag och nedan kan ni läsa och beskåda resultatet – enjoy!

Vad är ditt intryck av Sverige än så länge?
Till att börja med, så har jag aldrig varit i några andra städer i Sverige förutom Stockholm, där jag varit några gånger tidigare. Sverige har mycket stolthet och ni älskar eran hiphop här, både från utomlands och inhemsk. Det finns en egen hiphopkultur här med Looptroop och Timbuktu t.e.x och det märks att de är stolta över den.

Kul att höra att du känner till Timbuktu och Looptroop!
Yeah, jag hörde Looptroop förra gången jag var i Sverige, och folk påminde mig om dem via Twitter – Timbuktu kom till spelningen igår och visade kärlek – och när folk kommer och visar kärlek, så visar jag självklart kärlek tillbaka

Streetfashion.se x Talib Kweli exklusiv intervju

Du droppar ditt nya album nu under 2010, kommer det bli mer spelningar och turnéer i och med det?
Ja, det måste jag göra, måste promota albumet och det enda sättet att få folk att lära känna min musik är genom att leverera den till dom. Musiken är gratis att ladda ner så det enda som det finns något värde i är en live-upplevelse

Du har en imponerande resumé när det kommer till samarbeten och co-labs – Under kvällens gig spelade du exempelvis din nya låt med Bun B och du har gjort mycket med UGK överlag – det riktiga startskottet på samarbeten var dock med Black Star och Mos Def – finns det någon chans att vi kommer att få se en reunion?
Jodå, det finns en chans, men just nu är det Reflection Eternal som är det primära när det kommer till co-labs. Men jag och Mos Def gjorde låten History ihop på hans senaste skiva och han gästar min kommande platta, så det finns helt klart en möjlighet och det är något vi diskuterat, men inte riktigt satt ihop ännu. Men som sagt, just nu jobbar jag och Hi-Tek med Reflections nya.

Vi har kollat in ditt bolag Blacksmiths hemsida ett tag nu och märkt att det finns en hel del innehåll på sidan om sneakers- och streetwearkultur bland annat, är det ämnen som du själv brinner för?
Hm, jo jag gillar helt klart sneakers och en hel del olika typer av kläder, men jag är inte sneakerhead på den nivån att jag skulle kunna säga dig vad för modell en viss sko är eller så. Jag bara vet vad som ser bra ut med resten av min outfit helt enkelt. Annars är det min manager Corey Smith och mina polare Brandon och Jay som jobbar på Blacksmith som är mer hardcore sneakerheads. Så därför blev det att när vi la upp fashion/lifestyle-delen av sidan, så handlade den mycket om sneakers. Ärligt talat så är det inte mitt val, jag har till och med sagt till dem att det måste stå om annat än sneakers, det måste finnas mer bredd, men på något sätt slutar det alltid upp med att handla om sneakers…

Jo, sneakerheads har en tendens att bli lite fanatiska från stund till stund…
Ja, och det är cool, jag fattar det helt och hållet. Bobbito Garcia är en bra vän till mig, Dj Clark Kent likaså och de är ju riktiga die-hard sneakerheads vilket jag uppskattar – det är mest att jag inte kan namnge sneakers och modellerna.

Jag förstår dig, jag är ju själv lite sneakerhead så jag har helt klart full förståelse för dina vänner. Det började med amerikansk fotboll och basket back in the days och har fortsatt från där.
Haha, jo, jag har märkt att du är lite av en sneakerhead.

På tal om amerikansk fotboll – hade du chans att se Super Bowl i söndags?
Yeah, jag såg den igår när jag var i Lund – Jag var nere för The Saints. Jag vet egentligen inte mycket om fotboll, ägnar inte mycket tid åt det alls – spelade mer baseball själv och kollar väl rent generellt bara på All-Star matcher eller sånt som Super Bowl. Men jag gillar det faktum att Colts har en svart coach och jag gillar även Peyton Manning en hel del. Så jag hejade väl egentligen på bägge lag, men liiite mer på The Saints då.

Saints förtjänade helt klart sin seger – men tillbaka till musiken. I din låt ”Ms Hill”, så bönar du faktiskt Lauren Hill att återvända till musiken?
Ms Hill är stor här i Sverige huh? För på varje spelning är det många som ber mig att spela den, och jag brukar välja bort den, då det inte är en typ av låt jag vill framföra hela tiden, men helt klart, i frontraderna framför scenen, så är det många unga damer som vill höra Ms Hill.

Streetfashion.se x Talib Kweli exklusiv intervju

Ja, både ”Ms Hill” och ”Right About Now”-skivan är stora här
Ja, det är så underligt, för Right About Now var så liten för mig. Det var inget stort album alls, men den låten står ut.

Det gör den helt klart, inte minst då den säger mycket om hur industrin var då, och fortfarande är egentligen – hur det behövs talangfulla kvinnliga MC’s. På tal om det, har du några personliga favoriter att rekommendera när det kommer till kvinnliga MC’s?
Ja alltså, Jean Grae är en av de bästa MC’s jag hört, oavsett om vi pratar om kvinnliga eller manliga rappare. Och många hiphop-purister kanske blir snea på mig för detta, men jag gillar verkligen Nicki Minaj. Jag gillar vad hon gör och hur hon gör det på – hon har kontroll på allt och sin karriär, ingen har gett henne den. Hon har skapat det själv.

Avslutningsvis, vad kan vi vänta oss från Blacksmith framöver?
Jag är väldigt uppspelt över Jean Grae’s nya album Cake or Death och även Strong Arm Steady’s nya skiva. Utöver det så jobbar vi nu på en deal med ett majorbolag för att få mer distribution och sen kommer vi släppa de nämnda skivorna riktigt snart!

Tack för din tid och tack för en riktigt bra spelning – keep doing your thing
Thank you, much love

All text och foto tillhör Streetfashion.se och får gärna återpubliceras och lånas, men endast om proper källhänvisning finns med .

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009