Streetfashion x Organismen exklusiv intervju

3 maj 2010
Streetfashion x Organismen exklusiv intervju

Att skriva en introduktion om Johan ”Organismen” Hellqvist känns lika omöjligt som onödigt. En levande legend på den svenska hiphop-scenen som år efter år gått sin egna väg och fortsatt producera kvalitetsmaterial utan att någonsin tumma på sina principer. Texterna är mer personliga, beatsen mörkare från stund till stund men en sak är säker och kvarstår – Organismen levererar alltid. Slutdiskuterat

Låt oss börja med att prata lite om din senaste fullängdare ”Om Gud Vill Och Vädret Tillåter” – snart ett år har passerat sedan den kom ut; hur ser du på skivan nu och sättet du valde att släppa den på?

Jag är helt övertygad om att den plattan, sett i perspektiv, kommer vara den som formade mitt skrivande och sätt att formulera mig på, allra mest. Varje gång man släpper ett album så är det en förändring som sker på det kreativa planet. Men just ”Om Gud Vill Och Vädret Tillåter” tror jag gjorde mitt författarskap avsevärt mycket personligare. Hur vi släppte det och samarbetet med Piratebay har bara gjort oss gott. Alla album läcker ändå på nätet, så varför inte samarbeta med världens största distributör av gratis musik.

Stilen skiljer sig både text- och beatsmässigt från föregående släpp; känner du att du hittat hem till hur du vill låta med ”Om Gud Vill…” eller kommer framtida släpp låta annorlunda?

Som sagt så är varje album eller projekt man spelar in en utveckling i sig och förhoppningsvis så tar man med sig de bra delarna in i nästa projekt. Vill gärna att albumen ska skilja sig åt så man inte fastnar i tiden, men ändå att man ska känna igen sig. Så jag tippar på en någorlunda förändring till nästa platta.

Du är en frikostig och produktiv man när det kommer till att spela in versioner och släppa dem gratis på din blogg – hur har responsen varit för just bloggen och alla släpp?

Överväldigande nästan. Innan jag startade bloggen så trodde jag inte att det skulle vara så mycket folk som skulle läsa den. Jag har fått otroligt mycket kärlek av läsarna och uppskattar den mer än jag kan beskriva. Skönt att veta att man har folket som vind i ryggen. Bloggen har dessutom varit avgörande för bland annat mej, Large och Öris, för att vi ska höras och synas. När man inte har managers eller bolag som jobbar för en, och media i stort sett ignorerar ens arbete, då får man rapportera om det själv istället.
Det har blivit en hel del Twittrandet på sistonde från dig – saker och ting lär ju bara eskalera nu när du äntligen skaffat dig en iPhone; hur ser du på Twitter och sociala medier överlag?

Som jag nämnde om bloggen; när folk inte rapporterar om en så får man göra det själv istället. Då är Youtube, Vimeo, Blogspot och Twitter exempelvis, otroligt effektfullt. Angående twittrandet i sig, så tycker jag att det är ett jävligt underhållande tidsfördriv. Tycker att det fungerar väldigt bra för att komma lite närmre sina artister, alternativt lyssnare. Artisterna slutar liksom vara ett namn på ett skivomslag och lyssnarna slutar vara statistik på ett försäljningsprotokoll. Det blir lite mer substans åt båda hållen.

Tillbaka till musiken – Vad händer framöver? Vad är planerna för Organismen? Turnéer, nya släpp, nya samarbeten?

Jag och Large har precis spelat in en EP som vi ska släppa. Jag och Öris har ett gäng låtar som också ska ut, när tiden är rätt. Angående spelningar, så jobbar jag och Larran för fullt med att styra upp en drös. Finns redan ett antal uppe på http://organismen.blogspot.com. Är det någon som är intresserad av att boka oss så är det bara att skicka ett mail till: organismen@gmail.com

Hur mår den svenska scenen numer enligt dig? Vilka håller fortet 2010?

Scenen blomstrar och mår bättre än vad den gjort på väldigt länge, och den kommer bara bli bättre! Det Blå Skåpet rör på sig.

Sista orden lämnar jag till dig, tack för din tid och fortsätt med det du gör!

Tack för att ni tog er tid. Besök bloggen. Ses i sommar!

För mer Organismen rekommenderar vi starkt att ni kollar in nedanstående länkar!
http://twitter.com/organismen
http://organismen.blogspot.com
http://vimeo.com/organismen
http://youtube.com/organismenTV
http://myspace.com/organism12

Besök http://usershare.net/Organismen för att ladda ned gratis musik.

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009