Streetfashion x Öris Ågren exklusiv intervju

6 oktober 2010
Streetfashion x Öris Ågren exklusiv intervju

Högt i Tak, det första av flertal släpp innehållande versioner från den eklektiska duon Öris & Ågren har idag äntligen släppts loss på en intet ont anande allmänhet. Duon är veteraner sedan länge på varsitt håll, men även som samarbetspartners – de har jobbat ihop i över 10 år och ni som känner till deras tidigare alster vet att vi snackar elitnivå på framförande och textförfattande. Högt i Tak kommer inte göra någon besviken, ladda ner och lyssna själva, och vi tog oss självklart ett snack med männen bakom för att få höra mer om släppet och vad som komma skall.

Trevägskommunikation är ett intressant fenomen. Linjer knastrar, bryts och ibland försvinner någon helt från samtalet. Men tystnad är allt annat än vad Öris & Ågren sysslar med. Duon rivstartar en höst fylld med planerade släpp genom Högt i Tak vol.1. Släppet är resultatet av ”två glada män i sina bästa år som äntligen tagit sitt förnuft till fånga och nu tagit tag i allting själva”. Allting, givetvis förutom beatsen, har spelats in av herrarna på egen hand under två  helger – något som varit lite av drivet bakom släppet överhuvudtaget. Johan a.k.a Organismen a.k.a Ågren berättar -”Allting med hiphop tar sådan lång tid, man spelar in sin vers och sen kan man tro att allt är klart, men det är då allt annat arbete sätter igång och det kan ta riktigt lång tid. Så vi gjorde så att Öris kom hem till mig under två helger och så spelade vi in. Istället för att sedan sitta på det materialet beslutade vi oss för att släppa det, särskilt medan folk väntar på andra kommande släpp”

Streetfashion x Öris Ågren exklusiv intervju

Det är också det som är grundstommen i Högt i Tak-serien, att alltid kunna släppa material och vara aktuella. Den första volymen består av söderhiphop, men framöver kommer andra genrer arbetas med. Öris förklarar -”Det är vårt sätt att leka med andras instrumentaler, genrer och jobba med det som är aktuellt just nu i scenen” Inte för att de egentligen behöver vara mer aktuella – hösten är som sagt fullspäckad med släpp – Öris släpper Slugeri Vol 2Johan har en DJ Large producerad EP vid namn Marionetten på gång och slutligen har vi även ett till släpp från duon: Störst i Duschen att se fram emot.

Det är lätt att känna av att de bägge fått någon slags nytändning för att skapa och sprida musik. Johan berättar -”Det bästa som har hänt är det faktum att både jag och Öris har skaffat mickar. Vi kan bägge spela in hemma hos oss själva och det känns som något man väntat på i hela livet. Det är konstigt att man inte tagit tag i det innan och skaffat sig möjligheten, men oavsett så känns det nu som att man börjat om på ny kula – att jag och Öris kan spendera tid med att spela in utan att tänka på andra människor. Vanligtvis blir det att man kanske åker till Stockholm och någon studio och då kan det kännas som om man tar upp någon annans tid.

Nu kan man stå och hålla på med en vers i 2 timmar, lyssna på det direkt och ändra sig utan att det påverkar någon annans tid alltså. Att vi sedan omger oss och lärt känna fler drivna människor hjälper givetvis också. Om man omger sig med folk som ligger i och gör musik så blir man peppad själv utav det.” Öris förklarar vidare -”Att kunna spela in hemma har ju gjort att det är lättare att kunna samarbeta och gästa exempelvis. Har jag till exempel tre låtar att spela in och betalar studiotid för detta, så är det lättare att välja att spela in till sig själv istället för en gästvers.

Folk kanske inte förstår att det kostar mycket pengar. Även om du får gratis studiotid så kan det gå på 2000 spänn att spela in med resan dit och sådant. Nu kan vi sköta det själva – vi har tagit bort mellanhänderna och därmed alla fnurror på tråden. Det går inte att trassla till det i onödan, eftersom det är vi själva som har hand om det.”

Vi snackar mer om de kommande släppen och vad dessa kommer ha för stil. Det konstateras snabbt att när de två samarbetar släpper de lös och har en mer humoristisk inriktning på sina texter, något ni alla kommer höra på Högt i Tak och garanterat på kommande Störst i Duschen. Även Slugeri vol.2 kommer ha en mer humoristisk textstil, medan Johans Marionetten är det motsatta. Men så är det också precis så de jobbar – när det är egna släpp har de bägge en tendens att vara mer allvarliga, pompösa och mörkare. Via samarbetena och de egna släppen får dock alla som gillar de olikas stilar sitt, och vi har svårt att tro att någon kommer bli besviken.

Avslutningsvis snackar vi om skivförsäljning, hur det inte längre säljs några skivor, hur viktigt det är att inte utesluta sina fans från sin musik och hur alla numer jobbar på samma villkor. Det är realistiska, medvetna herrar vi talar med, som har koll på sin omgivning, vad de behöver göra och hur de vill göra det. Vi har alla en grym höst att se fram emot tack vare dessa två och Högt i Tak vol.1 är en fantastisk start på det hela!

SFSE

Nyheter, artiklar och tips inom streetwear, mode, design, konst och teknik som relaterar till SFSE. Vi har skrivit till och från på Streetfashion.se sedan 2009