Intervju med Erk, Friman och Gonza-Ra från Random Bastards

6 augusti 2015
Intervju med Erk, Friman och Gonza-Ra från Random Bastards

När Erk, Friman och Gonza-Ra från Random Bastards var nere i Göteborg för att spela på Skate på Lisebergs efterfest passade SFSE givetvis på att hooka tag i grabbarna för lite häng och några frågor…

Tanken från början var en simpel intervju enligt skolboken – sitta ner vid ett bord och ställa frågor och få tydliga svar… eller hur… Efter diverse tidsförvirring och sms fram och tillbaka är SFSE och hämtar upp dem i Majorna för att ge skjuts till soundchecken på Världskulturmuséet.

Intervju med Erk, Friman och Gonza-Ra från Random Bastards

Det är lite oklart hur det är tänkt, bilen är en liten och Friman är inte direkt kort, inte heller underlättar Erks kryckor som behövs efter gårdagens lårkaka… Nåväl, tillslut sitter alla inknödda i bilen på väg till soundchecken och intervjun är igång, eller ja intervju o intervju…

Den genomtänkta intervjun och pappret med alla frågorna är ju bara att kasta bort, här blir det spontanitet och skjuta från höften som gäller… Och varför inte – ”Man är som mest ärlig i bilen” som Erk utrycker det när vi skrattar lite åt situationen. Gonza som precis släppt sin EP ’Deeptalk längst E12’ är helt med på det spåret då det är precis vad EP’n handlar om ”..den heter precis vad det är, jag snackar med mig själv typ. Det är ärligt.”

Gonza pratar vidare om del 2 som är på gång snart men som kommer med ett annat sound, mer glatt och fler ”bangers” än vad del 1 hade. Men fortfarande med en hel del autotunes. Vilket jag inte kan låta bli att beklaga mig lite över men jag blir snabbt lugnad då han säger att han nu har fattat mer vad han håller på med ”När jag först började med autotunes så släppte jag grejer direkt när jag börjat använda det. Nu har jag hittat hur jag ska göra med min röst i autotunes liksom, det känns nice.”  

Att det inte blev ett album istället för två EP förklarar han genom att det handlar om att inte göra nästa albumsläpp för nära inpå ‘Lavinfara’, det ska kännas rätt och komma rätt i tiden. Men han försäkrar om att det kommer komma ett album senare. Så vad har de andra på gång då? Erk svarar att har en ny platta på gång. De andra fnissar när han svarar och jag får uppfattningen om att Erk kanske tar sin tid, skyndar långsamt så att säga… För han ska också ”åka mycket bräda i sommar, känna viben och blästa”. Friman är lite mer tystlåten men jo, han jobbar också på en platta.

Intervju med Erk, Friman och Gonza-Ra från Random Bastards

När vi är framme får jag följa med in till soundcheck. Det serveras öl, arrangörerna arrangerar och högtalarna spelar hiphop. Vi sätter oss vid ett bord och fortätter med att prata om den ’Norrländska vågen som tar över Sverige’…

Entusiasmen kring detta är stor och de pratar i mun på varandra om kreativa kollektiv i Piteå och Gävle, om Pizzaboys i Östersund, nya rappare i Arvidsjaur och rap på samiska. Erk berättar att de ska upp till Karuesand i sommar och spela ”Uppe vid finska gränsen… Det är längre dit för oss än till Stockholm, Norrland är fett stort… Vi vill pusha allt från Norrland, Norrland skills.”  

Vi är helt överens om att den svenska hiphopscenen växer och jag frågar hur de tycker den norrländska hiphopscenen skiljer sig från övriga Sverige. Ödmjuka som de är svarar de att det nog mest handlar om att det är annorlunda. De pratar annorlunda och deras vardag är annorlunda, Friman summerar ”Norrland och norrländska är annorlunda för folks öron, då tycker man att det är exotiskt”.

Intervju med Erk, Friman och Gonza-Ra från Random Bastards

På tal om exotisk kommer vi in på Gonza’s flätor och vidare in på hans artistnamn, och Josef som han egentligen heter berättar, ”När jag skulle komma på vad jag skulle heta så tänkte jag att man hör ju på dialekten vart jag kommer ifrån men min mamma är ju från Colombia och jag ville att det också skulle med – Gonza kommer från Gonzalez… Ra ger bara en skön flava till namnet…”. 

Jag påpekar till Erk och Friman, som båda heter Erik, att de inte har lika påhittiga artistnamn varpå Erk skrattar och mumlar om att ”det är onödigt att behöva flexa så mycket med artistnamnet” och något om att ”bygga korthus”… Det skrattas runt bordet och det är oklart om Gonza hörde vad som nyss sades. Han hör nämligen sig själv i högtalarna och har ”fått feeling”.

Vi andra fortsätter på ”feeling” spåret och pratar sommarplaner istället. Erk pratar återigen om att ”blästa” medan Friman pratar om att jobba, varpå Erk ändrar sig lite… ”Jo ja… göra klart skivan o spela… typ sånna här grejer, spela en dag o hänga ut fyra o bara typ skata” Erk pratar vidare om kombinationen av nytta och nöje och berättar om planerna om att åka bräda i Karuesando och spela in en video och nämner också kommande resa till vänorten Würzberg i Tyskland.

Då både jag och Friman har dålig koll på Tysklands geografi ger Erk ett försök att förklara… ”Alltså om Sverige vore Tyskland så ligger det typ här, inte längst ner men ganska långt ner… Det är som en macka typ… Med Hamburg längst upp, Berlin, Frankfurt, München…” Han ser min frågande blick och fortsätter förklara ”Ja en fyrkantig macka…. Lite avlång…” Friman börjar få koll och undrar om han menar som en hamburgare, vilket verkade stämma bra. Erk och Friman som tydligen är helt överens kring detta fortsätter prata om tyska dialekter och Erk försäkrar om att han sköter snacket i Tyskland för han hade en jättebra tyskalärare i 7an.

Under intervjun ringer DJ Sheit, kvällens DJ och Erk berättar att det inte var han som var tänkt från början, men att det blev så. Kring detta delar han med sig av sin mästerliga plan ”Vi säger att det bara ska stå Random Bastards på eventaffischen. Det kan komma vem som helst, nån som skatar, DJ’s, några rappare, hardcore, ingen vet… haha… Nä men alltid när man får en spelningsförfrågan så frågar vi arrangörerna vad de har tänkt sig och vad det finns för förutsättningar så anpassar vi oss till det. Beroende på när, var, hur, så sätter vi ihop något…” Svaret förvånar mig inte eftersom Random Bastards är högt och lågt och överallt just nu.

Erk som mestadels sitter på kontoret och pushar ut RB-labeln och allt som händer beskriver det som lyxigt med att det alltid finns något nytt varje dag att pusha ut, ny musik/skate/snowboardvideo, ny låt, nytt klädesplagg etc. Och när vi börjar prata framtidsplaner är det minst lika mycket på gång. Nyckelordet verkar vara co-labs. Det ska samarbetas med olika artister på allas kommande släpp och namn som Onda och Ivory droppas.

Men det är inte bara musikmässigt det har planer, Erk fortsätter ”Vi är allmänt jävligt peppade, vi steppar upp överallt typ… Vi vill göra mer med klubbgrejen, mer arrangemang i UÅ och kanske även andra ställen… Även kläderna, vi vill göra det mer kollektionsmässigt med bättre framförhållning med lite väl valda återförsäljare… vi är ganska försiktiga, vi vill skynda långsamt…” Och på tal om co-labs, så nämner de en klädmässig co-lab tillsammans med Street Hippies med det helt genialiska arbetsnamnet Hippie Bastards. Samtalet fortsätter in på att vara independent, vilket de tänker fortsätta vara, samtidigt som att de har ambitionerna att vara lika bra som de stora skivbolagen, Erk förklarar hur han tänker ”Det som de gör som är bra gör vi ännu bättre och det som de gör rappligt struntar vi i… som att äta kakan och ha den kvar… och ha russinen i en extra påse… haha”

Sheit höjer volymen och det börjar bli lite svårt att kommunicera… vi småpratar lite om vilka låtar de ska spela under kvällen och när det pratas om att lära sig texter till kvällen förstår jag att det är ett läge att tacka för mig… Leendes går jag därifrån… inget gick som jag hade tänkt mig… hade jag ens frågat nåt, och ännu hellre – svarade de på nåt…?! Vi satt ju mest bara och pratade… och kanske blev det just därför precis som det borde…  Det blev ett gött snack med mycket skratt. Jag fick hänga med Random Bastards en stund, dessa sjukt talangfulla norrlänningar som tar hiphopSverige till nästa nivå och som blästar och får feeling lite när de känner för det…